کفی کفش طبی (رازهایی که برای جلوگیری از درد پا باید بدانید)
طبق تحقیقات به طور متوسط یک فرد بالغ روزانه 4000 تا 6000 قدم برمیدارد اما درد پا تعداد گامهای روزانه را تحت تاثیر قرار داده و حرکت فرد را مختل میکند. خوشبختانه با توجه به روشهای موجود بسیاری از مشکلات رایج پا قابل معالجه هستند. استفاده از کفی کفش اغلب یک راه مناسب برای تسکین پا درد ناشی از شرایط یا آسیبهای مختلف پا است. در این رابطه بهتر است از کفی کفش طبی استفاده شود که بهصورت موجود در بازار یا سفارشی در دسترس هستند. پیدا کردن کفی طبی مناسب پای هر فرد با توجه به شرایط و مشکلات پای او متفاوت خواهد بود. در ادامه مقاله به این مقوله خواهیم پرداخت پس برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه با ما همراه باشید.
نوع کفی | ویژگیها | مزایا |
---|---|---|
کفی تکیهگاه قوس | کفیهایی با برآمدگی در ناحیه قوس پا، برای پشتیبانی از قوسهای طبیعی پا. | کمک به حمایت از قوس پا، مناسب برای کسانی که قوس پای عمیق یا کف پای صاف دارند. |
کفی معمولی | کفیهایی از جنس ژل، فوم یا پلاستیک که در داخل کفش بهراحتی قرار میگیرند. | بالشتک و راحتی بیشتر، مناسب برای استفاده روزمره. |
کفی پاشنه پا | پد یا کاپ پاشنه که در قسمت پاشنه بالشتک بیشتری ایجاد میکند. | کاهش فشار و درد پاشنه، مناسب برای کسانی که با نازک شدن لایه چربی پاشنه روبهرو هستند. |
کفی نرم (انعطافپذیر) | ساخته شده از فوم یا ژل، جذب ضربه و کاهش فشار هنگام راه رفتن. | راحتی و جذب شوک، مناسب برای کسانی که از درد پا رنج میبرند. |
کفی سفت (بادوام) | ساخته شده از پلاستیک یا گرافیت، برای بهبود حرکت و پایداری پا. | بهبود بیومکانیک پا، کاهش استرس به سایر مفاصل بدن. |
کفی نیمه سفت | ترکیبی از مواد نرم و سخت، برای ترکیب بالشتک و پشتیبانی بیشتر. | بالشتک عالی و پشتیبانی از ناهماهنگیها، مناسب برای بسیاری از مشکلات پا. |
این جدول کمک میکند که خوانندگان بهراحتی بتوانند انواع کفی کفش طبی و ویژگیهای آنها را مقایسه کنند و متناسب با نیاز خود انتخاب کنند.
کفی کفش طبی چیست؟
کفی طبی وسیلهای است که برای اصلاح مشکلات پا و تسکین درد ناشی از آن در داخل کفش قرار میگیرد. کفی کفش طبی به صورت آماده و سفارشی و متناسب با پای شما قابل تهیه است و اصولا به گونهای طراحی میشوند که برای مدت طولانی دوام دارند. کفی طبی قابل جابجایی است بنابراین فرد میتواند آنها را در کفشهای مختلف خود قرار دهد. اگر به دنبال کفی طبی برای کفش زنانه یا مردانه خود هستید این کفیها بهتر است توسط یک متخصص مشکلات پا تجویز شود به این دلیل که انتخاب کفی کفش طبی مناسب پا نیاز به ارزیابی دقیق اختلال عملکرد بیومکانیکی پا و تجزیه و تحلیل تأثیر آن بر راه رفتن فرد دارد. طیف گستردهای از شرایط و ناهنجاریها میتوانند بر روی پا و نحوه راه رفتن فرد اثر بگذارند، از جمله این ناهنجاریها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- دیابت
- فاشیت کف پا
- سندرم شارکو ماری توث
- آرتروز
- متاتارسالژی
- بیماری Sever
- کف پای صاف
- آتل ساق پا
- پینه پا
استفاده از کفی طبی تا حدود زیادی درد را کاهش داده و راه رفتن افراد را بهبود میبخشد، همچنین استرس سایر قسمتهای بدن را کاهش میدهد و از ایجاد ناهنجاریهای پا جلوگیری میکند.
انواع کفی کفش
کفی کفش میتواند برای انواع بیماریهای پا از جمله قوس صاف و درد پا و ساق پا بسیار مفید باشد. در واقع کفیها قوسهای کف پای شما را پشتیبانی میکند، اما مشکلات بیومکانیکی پا را اصلاح نخواهند کرد. انواع کفی کفش عبارتند از:
- تکیهگاههای قوس: برخی افراد دارای قوسهای عمیق پا هستند. برخی دیگر دارای قوس کم یا کف پای صاف هستند .این نوع کفی کفش معمولاً ظاهری برآمده دارند و برای حمایت از قوس طبیعی پا طراحی شدهاند.
- کفیهای معمولی: این کفیها در کفش شما میلغزند تا پا بالشتک و تکیهگاه بیشتری داشته باشد و اغلب از ژل، فوم یا پلاستیک ساخته میشوند.
- کفی پاشنه پا: پد پاشنه یا کاپ پاشنه نیز نامیده میشوند و در قسمت پاشنه بالشتک بیشتری ایجاد میکنند. این نوع کفی برای بیمارانی که درد پا ناشی از نازک شدن لایه چربی طبیعی پاشنه پا در اثر افزایش سن دارند، مفید است.
کفی کفشهایی که ذکر شد اصولا در یکی از سه دسته زیر قرار میگیرند:
- کفی نرم: یا کفی سازگار از مواد انعطاف پذیر مانند فوم یا ژل ساخته میشود و برای جذب ضربه و کاهش فشار هنگام راه رفتن مناسب است.
- کفی سفت: از مواد سخت مانند پلاستیک یا گرافیت ساخته شده و بادوام تر از نوع نرم است. این کفیها حرکت پایین تنه را بهبود میبخشند.
- کفی نیمه سفت: این نوع رایجترین کفیها هستند و ویژگیهای کفی نرم و سفت را با یک لایه رویی انعطافپذیر و یک لایه زیرین محکم ارائه میدهند. بنابراین بالشتکی برای جذب ضربه و پشتیبانی از ناهماهنگیها فراهم میکنند.
اما باید توجه داشته باشید که قبل از استفاده از کفی طبی، بهتر است در انتخاب کفش خود دقت داشته باشید، کفش های تولید شده در تولیدی کفش چرم تبریز به شما در راحتی پای خود کمک بسیاری میکند.
انواع کفی کفش طبی
انواع کفی کفش طبی را میتوان در 5 گروه تقسیمبندی کرد:
- کفی کفش طبی که اینترکالر نام دارند و نسبتاً نازک بوده و عناصر مختلفی روی آن اضافه شده است. میتوان آنها را از چرم نیز ساخت.
- کفیهای مونوبلوک که از عناصر به طور مستقیم ساخته میشوند.
- کفی طبی ترموفرم شده بر روی شکل پا که افراد مبتلا به کف پای صاف اغلب از این نوع استفاده میکنند.
- کفی طبی راحتی و محافظتی که به شکل کلاهک پنجه، پدهای بالشتکی پاشنه یا اسپیسر (فضانگهدار) بین انگشتان وجود دارد.
- کفی کفش طبی حجیمتر مانند لیفتینگ اسپلینت یا سایر پروتزهای ارتو.
برای انتخاب کفی کفش طبی مناسب باید حتما با ارائه دهنده مراقبتهای بهداشتی یا متخصص پا مشورت کنید تا کفی مورد نیاز شما را تجویز کند. البته کفیهای آماده در بازار وجود دارند که بدون نسخه قابل تهیه هستند. این نوع کفی طبی از پیش ساخته شده اغلب ارزانتر هستند و نیازی به مراجعه به پزشک ندارند.
اما اگر شما درد مزمن پا دارید باید با تجویز متخصص اقدام به تهیه کفش طبی مردانه یا زنانه کنید و یا از کفی کفش طبی استفاده کنید. این افراد مشکلات پای شما را ارزیابی کرده و در صورت لزوم کفی سفارشی تجویز میکنند. این کفی طبی به طور ویژه متناسب با پای شما ساخته شده و نیازهای شما را به بهترین نحو برآورده میکند. متخصص این کار با تهیه یک قالب گچی یا تصویر سه بعدی از پاهای شما اقدام به ساخت کفی طبی مورد نظر شما میکند.
کفی کفش طبی را نباید با کفش طبی اشتباه گرفت. کفش طبی طراحی خاصی داشته و اغلب پاشنه محکمی دارند و ممکن است اختلالاتی مانند انگشت چکشی را درمان کنند اما کفی کفش طبی را میتوان جابهجا کرد و در کفشهای مختلف پوشید.
کفی کفش ورزشی
همانطور که میدانیم، آسیبهای ناشی از ورزش کردن متأسفانه امروزه بسیار رایج هستند. طبق تحقیقات حدود 30 تا 75 درصد از ورزشکاران در طول یک سال تمرین دچار آسیب میشوند. بهعلاوه پاهای شما در هنگام ورزش و تمرین تقریباً 2 تا 3 برابر وزن بدن شما تحت فشار قرار میگیرند. بنابراین، بسیار مهم است که به درستی روی پاهای خود فرود بیایید و کفشهای شما به اندازه کافی از پا حمایت کنند.
کفی کفش ورزشی وسیلهای است که میتواند به حمایت از قوس پا برای کنترل حرکات و بهینهسازی بیومکانیک پا به شما کمک کند. آنها همچنین یک بالشتک و ضربهگیر عالی را هنگام ورزش برای پای شما فراهم میکنند. این ویژگیها خطر آسیبدیدگی را کاهش داده و پاهای شما را سالم و شاداب نگه میدارند. مطالعات متعددی وجود دارد که مزایای استفاده از کفی کفش ورزشی را نشان میدهد.
ساخت کفی کفش طبی
ساخت کفی طبی سفارشی برای پا یک فرآیند مفصل و چند مرحلهای است:
- ارزشیابی و بررسی بیومکانیک پا
هنگامی که برای ساخت کفی کفش طبی سفارشی به متخصص پا مراجعه میکنید او کار خود را با معاینه پا آغاز میکند. اصولا متخصص حرکت تمام مفاصل اندامهای تحتانی (مانند باسن، زانو و مچ پا) را اندازهگیری میکند تا هرگونه بینظمی در حرکت مفصل مانند انعطافپذیری بیش از حد یا محدودیت شدید را شناسایی کند.
علاوه بر این او موقعیتهای عملکردی قابل تحمل و غیر قابل تحمل این مفاصل را با آزمایش آنها در حالت ایستاده، در حال راه رفتن و زمانی که دراز کشیدهاید بررسی میکند.
در ادامه با معاینه عضلانی پا، گروههای عضلانی اندام تحتانی مانند عضلات چهارسر ران و ساق پا را آزمایش میکند تا نواحی بیش از حد ضعیف یا سفت را شناسایی کند. این بررسی نشان میدهد که آیا عضلات آسیب، علائم یا مشکلات بیومکانیکی پا را تشدید میکنند یا نه. علاوه بر این ممکن است متخصص درباره سبک زندگیتان نیز از شما سؤالاتی بپرسد.
- قالبگیری پا
پس از اتمام معاینه پاهای شما را گچ میگیرند یا اسکن سه بعدی از آن تهیه میکنند تا برای ساخت کفی کفش طبی مناسب پای شما از آن استفاده کنند. در قالبگیری با گچ نوارهای گچ مرطوب دور پا پیچیده میشود. سپس قالب به آزمایشگاه فرستاده میشود.
- آزمایشگاه
پس از اینکه متخصص پا قالب گچی مناسب از پای شما را گرفت آن را به آزمایشگاه ساخت کفی ارسال میکند. آزمایشگاه کفی کفش طبی را طی مراحل زیر میسازد:
تحت گرمای شدید، قالب شما بر روی ورقهای از گرافیت یا مواد پلاستیکی فشرده میشود و یک پوشش ساخته شده از مواد نرم و در عین حال بادوام با ساختار پاشنه و قوس پای شما ایجاد میشود.
کفی طبی آماده موجود در بازار معمولاً برای استفاده روزانه یا منظم حدود 12 ماه دوام دارد. اگر یک جفت کفش دارید که فقط گاه به گاه یا فصلی استفاده میکنید این نوع کفی طبی برای شما مناسب است. بهتر است به طور مرتب کفیها را بردارید تا رطوبت محبوس شده بین کفی و کفش خشک شود.
در صورت نیاز، کفی طبیتان را با دست و با مواد شوینده ملایم یا شوینده ورزشی بشویید و قبل از قرار دادن مجدد در کفش در مجاورت هوا خشک کنید. هر چند وقت یکبار کفی کفش طبی را از نظر علائم خرابی بررسی کنید و در صورت نیاز آن را تعویض کنید.
جمع بندی
در این مقاله از پاتکان دریافتیم کفی کفش طبی برای اصلاح طیف وسیعی از مشکلات بیومکانیکی پا مفید است اما همیشه درمان صحیح یا راهحل کامل نیست. در برخی موارد، اگر مشکل اصلی وضعیت بدنی نامناسب شما باشد، کفی عمیق راهحل بهتری است. مشکلات پا روی کفشهایی که میپوشید تأثیر میگذارد. کفی کفش طبی میتواند به درمان بیماریهایی مانند فاشیای کف پا، نوروپاتی دیابتی و مشکلات تعادل کمک کند.
این ابزارها برای حمایت از قوس کف پا و جذب ضربه هنگام حرکت و بهبود عملکرد پا و مچ پا طراحی شدهاند. بسته به وضعیت و ساختار پا، شما میتوانید از کفی طبی سفارشی تجویز شده توسط متخصص یا کفی طبی آماده و از پیش ساخته شده موجود در فروشگاهها استفاده کنید.
سوالات متداول
برای افرادی که از مشکلات و ناهنجاریهای بیومکانیکی پا رنج میبرند و افراد مسن که درگیر بیماریهای شایع مانند زانو درد و پا درد و... هستند.
بله، استفاده از کفی طبی مناسب پای شما البته طبق نظر پزشک برای دیسک کمر و دیگر نقاط بدن مانند زانو نیز مفید است. کفی طبی برای چه افرادی مناسب است؟
آیا اسفتاده از کفی طبی برای دیسک کمر خوب است؟
بدون دیدگاه